פרשת ויצא

סולם התפילה- פרשת ויצא

פרשת ויצא

ב״ה עש״ק פרשת ויצא 

- סולם התפילה
- יסודות ההלכה

-תפילה בדבקות-  סיפור רבי יעקב אבוחצירה זי״ע
-האדמו״ר האמצעי מחב״ד והדבקות בתפילה

על הפסוק בפרשתינו  וְהִנֵּה סֻלָּם מֻצָּב אַרְצָה וְרֹאשׁוֹ מַגִּיעַ הַשָּׁמָיְמָה וְהִנֵּה מַלְאֲכֵי אֱלֹהִ-ים עֹלִים וְיֹרְדִים בּוֹ. אומר הזוהר ״סולם דא צלותא״ הסולם הוא התפילה.
התפילה נמשלה לסולם שמחברת בין הבורא לנבראים ויש בה ארבעה שלבים מרכזיים כנגד ארבעה עולמות עליונים שבכל שלב מתעלים לדרגה גבוהה יותר. דרך התפילה היהודי מתעלה ומתחבר עם הבורא ועולה מדרגה לדרגה ברוחניות, וכן ממשיך מלמעלה על ידי התפילה שפע גשמי ורוחני לעצמו ולעולם כולו. 
ככל שהאדם מתקרב לבורא צריך להתרחק יותר מדברים שלא מתאים לעשותם כשעומדים בקרבת המלך.

-החלק הראשון בתפילה: כולל, "קורבנות" שאמירתם נחשבת כאילו מקריבים קרבן, ״הקטורת״ שיש באמירתה גם סגולה נפלאה לשמירה והגנה, ״הודו״- ההודאה  לה'. ומסתיים ״בברוך שאמר". 
בשלב זה נמצאים עדיין בעולם "העשיה" ולכן במקרה הצורך אפשר לדבר דברים הנחוצים ביותר וכמובן צריך להימנע מדברים בטלים שאין בהם תועלת.

-החלק השני של התפילה: מתחיל בברכת "ברוך שאמר" עד לאחר ברכת "ישתבח", בשלב זה מתעלים לעולם רוחני יותר עולם "היצירה", אסור לדבר דברי חול בשום אופן וגם לגבי דברים שבקדושה יש מגבלות. מותר לענות "ברכו" "מודים" "קדיש" וקדושה, אך אסור לענות ברוך הוא וברוך שמו, בקדיש עונים אמן רק בחצי הקדיש הראשון.
השומע קדושה באמצע פסוקי דזמרה, הספרדים נוהגים לענות רק ''קדוש, ברוך, וימלוך'', ויש הנוהגים לענות את כל הקדושה וכך מנהג חב"ד.  מותר לענות אמן על ברכות ששומע באמצע פסוקי דזמרה, כי ''אמן'' נחשב כשבח וזמרה. [ילקו''י הל' פסד''ז, סי' נא]

-החלק השלישי של התפילה: קריאת שמע וברכותיה שבהם מתעלים לעולם "הבריאה" וחלים מגבלות נוספות גם ביחס לקדושה וקדיש, בקדיש עונים רק אמן יהא שמיה רבא ובקדושה רק ״קדוש״ ״ברוך״ ״וימלוך״ וכן אסור גם לרמוז בידיו ולקרוץ בעיניו, לא עונים שלום לכל אדם. להיות מרוכז במה שאומר ולהרגיש כעומד לפני המלך.

-החלק הרביעי בתפילה: תפילת ״שמונה עשרה״ שבה מגיעים לשיא הדבקות בה' ומתעלים לעולם ״האצילות״ עומדים בהכנעה כעומד לפני המלך ואסור להשיח דעת מהתפילה אלא לכוון את ליבו לה׳ כאשר העיניים בתוך הסידור או סגורות ואסור להפסיק לשום דבר גם לא לדברים שבקדושה.

תפילה בדבקות:
האדמו"ר רבי יעקב אבוחצירה היה ידוע בצדיקותו ובדבקותו בה' ומלומד בניסים עד שגם המוסלמים העריצוהו כאדם קדוש, כאשר ביקר פעם בעיר פס במרוקו הפליאו בני הקהילה בקדושתו ובדבקותו בה' בזמן התפילה, היו שם ספקנים שרצו לבדוק אם אכן כנים הדברים, כאשר  עמד בתפילת שמונה עשרה החלו להרעיש ולצעוק בקולי קולות אך הצדיק לא נע ולא זע מרוב תעוזתם לקחו רובה וירו ליד אוזנו אך הוא המשיך בתפילתו כרגיל, ראו שהוא אדם קדוש ולאחר התפילה נגשו אליו לבקש סליחה על שהרעישו והפריעו לתפילתו השיב להם על איזה רעש אתם מדברים לא שמעתי כלום.
ט׳ בכסלו הוא חג הגאולה של האדמו״ר האמצעי רבי שלום דוב מחב״ד מסופר שבזמן התפילה היה מתרומם לעולמות העליונים פעם רצו החסידים לראות איך רבם מתפלל השמש שהיה אדם מאוד פשוט הרים אותו באמצע התפילה וסובב את פניו לכיוון החסידים והחזיר אותו למקומו כאשר הרבי לא מרגיש כלל בנעשה.

האדמו״ר רבי שלום דוב מליובאוויטש בנו של בעל התניא, נולד והסתלק באותו יום ט׳ בכסלו, היה ידוע בדבקותו בה׳ בזמן התפילה עד מהעולם הזה והתעלה ולא הרגיש בנעשה סביבו, מסופר שפעם רצו החסידים לראות את עבודת ה שלו בזמן התפילה אך פניו היו מול הקיר, ראה אותם המשמש שהיה אדם פשוט מאוד ושאל מה רוצים, וכשאמו לו את רצונם ניגש לרבי וסובב אותו אליהם וראו שנמצא בעולמות עליונים והרבי לא הרגיש מאומה מכל מה שקרה. מסופר עליו שהיה מעמיק גדול בתורה ובחסידות והיה אומר מאמרי חסידות עד 10 שעות רצופות זיע״א.

בברכת שבת שלום 
*הרב נפתלי ועקנין רב שכונת בן גוריון ונאות יצחק* לוד