כיצד נאהיב את התורה והמצוות על ילדינו- פרק יח

פרק יח. לא כדאי להשמיע דברי תורה כתגובה לכשלון 

כיצד נאהיב את התורה והמצוות על ילדינו-  פרק יח

בס"ד


כיצד נאהיב את התורה והמצוות על ילדינו- מאת הרב יחיאל פליסקין (מחבר הספר שתולים בבית השם)


פרק יח. לא כדאי להשמיע דברי תורה כתגובה לכשלון 

נטיה טבעית של הורים, היא להטיף מוסר בשעת מעשה. לדוגמא, הילד הכה את אחיו - באותו רגע פותח ההורה בדרשה נמלצת על חומרת האיסור להכות את האח, בהלכה ובאגדה: לאו דאורייתא של 'לא יוסיף להכותו', הסוטר לועו של חברו כאילו סוטר לועה של שכינה [סנהדרין ?], וכו'. או, ילד שובר חפץ - וההורה נושא באזניו נאום נרגש על הצדיקים שממונם חביב עליהם יותר מגופם, ויעקב אבינו שחזר על פכים קטנים, וכו'. אבל, מכיון שהילד חש שהטפת המוסר הזו אינה 'תורה לשמה' אלא כתב אישום ארוך נגדו, הוא מרגיש מותקף עם כל מילה, והוא מתגונן באמצעות אטימת האזניים; הוא לא מקשיב לדברים, ורק מצפה לרגע בו תיגמר החוויה הלא-נעימה, ובודאי ובודאי שאינו מושפע לטובה מהדברים.
מחנך אחד אמר בדרך צחות שיש לו הוכחה פשוטה לדברים: אם שיטת הדרשות ברגע הכשלון היתה נכונה, הרי כל הילדים שלנו כבר היו מושלמים...
כאשר מטיפים מוסר בשעת כשלון, אזי לא רק שהוא לא מקבל את השיחה הזו, הוא גם מפתח גישה כללית שמוסר זה דבר מטריד, לא נעים, שמחכים לרגע שהוא ייגמר. והוא עלול להרגיש כך גם בשיחות המוסר של המשגיח, או בסדר המוסר בישיבה. וכך מפסיד הילד את הכלי הנפלא שנקרא מוסר, לכל החיים. מה חבל!...
לכן, אין להטיף מוסר כתוצאה מאירוע מזדמן. אף פעם. אם ילד עשה מעשה רע שדורש גערה, ההורה יכול לנזוף בו ולומר: "עשית מעשה רע פלוני, אל תעשה זאת יותר". או: "הכית את אחיך, אנחנו לא מרשים לעשות זאת". אם המעשה חמור במיוחד, ניתן להוסיף עוד כמה מילים קשות, כגון: 'עשית מעשה גרוע מאד', 'לא מתאים לך', 'כולי צער על שבני התנהג כך', וכד'. אבל - לא יותר מזה. רק להדגיש את חומרת המעשה, בלי מוסר, בלי הרגשים או מושכלות חדשות. כעת הילד אינו בכושר לשמוע.
מתי כן הזמן? כפי שאמרנו לעיל, יש להורים הזדמנויות רבות להעביר לילדיהם דברי תורה, אם זה בסעודות שבת או בכל התכנסות משפחתית, ואז אפשר להעביר, באופן מותאם לכליהם של הצאצאים, יסודות ורעיונות בכל חלקי התורה והמוסר.  


הרב יחיאל פליסקין - יו"ל ע"י ארגון 'שתולים - להצליח בחינוך'טל:   0527614899

אם ברצונכם לקבל חוברות ומאמרים נוספים בעניני חינוך
הצטרפו לרשימת התפוצה של 'שתולים', בדוא"ל:  Ymp803@gmail.com 

להארות ותגובות בנושאי החוברת
ניתן לפנות ישירות למחבר
דוא"ל: Ymp803@gmail.com