כיצד נאהיב את התורה והמצוות על ילדינו- פרק יט

פרק יט. לא להתמקד דווקא בנושאים טעוני שיפור

כיצד נאהיב את התורה והמצוות על ילדינו-  פרק יט
כיצד נאהיב את התורה והמצוות על ילדינו-  פרק יט

בס"ד


כיצד נאהיב את התורה והמצוות על ילדינו- מאת הרב יחיאל פליסקין (מחבר הספר שתולים בבית השם)


פרק יט. לא להתמקד דווקא בנושאים טעוני שיפור

פעמים רבות כשהורים משמיעים דברי תורה לבניהם המתמודדים, הדברים נדחים על הסף, מפני שהם ממוקדים מדי.
כאשר ההורים משמיעים דברי תורה באופן ממוקד בנושאים בהם הנער לקוי במיוחד, למשל, לבנים: לימוד התורה, השכמה לתפילות, שמירת עינים. לבנות: צניעות הלבוש. ולשניהם: דרך ארץ להורים ולמורים. ומסבירים באופן ברור ובאותיות גדולות מה נכון ומה לא נכון, אזי הנער מרגיש בכך וחש מותקף, והוא עלול להסתגר בתוך עצמו ולא להאזין כלל, או שהוא מגיב בויכוחים אגרסיביים. 
וכפי שהתאונן בחור אחד בכאב: "אבא שלי הוא משפיע רוחני בעל שיעור קומה, אבל למה אני אף פעם לא יכול לשמוע ממנו דברי אגדה או חיזוק סתם כך, בשביל ההנאה. בכל משפט שהוא אומר - יש כוונה לחנך אותנו. בכל מאמר חז"ל שהוא מצטט - הוא בעצם רומז לאיזה הנהגה פסולה שלנו. הגענו למצב שאני פשוט לא רוצה לשמוע ממנו מילה"...
כולם מכירים את המעשה המפורסם עם הפרסומת ל'קוקה-קולה'. חוקרים שתלו בתוך סרט תמונות לשבריר שניה של קוקה-קולה, הנוכחים אפילו לא קלטו במח שהם ראו את הפרסומת, אבל אחרי כן בדקו ומצאו שהם קנו יותר קוקה קולה. מה היה שם? כשהמח לא קולט שאתה מכניס לו משהו, הוא לא מפעיל התנגדות, ואז המסר נקלט. ולכן רשמו לפניכם את הכלל – בהשפעה רוחנית של הורים על ילדיהם, ככל שהדברים יהיו פחות ממוקדים, כך יש להם יותר סיכוי להתקבל! וזאת בשונה כמובן מרוב עניני העולם, בהם ככל שהאדם יותר ממוקד, הוא מצליח יותר.
כשהדברים יתפרסו על פני מגוון נושאים רחב, כולל נושאים צדדיים שאינם מחייבים ולא דחופים כלל, כמו למשל... קידוש השם, קידוש בשבת, חופה וקידושין, קדושת כתר, קידוש החודש, קידוש לבנה... עירוב תבשילין, עירוב תחומין, עירוב חצרות... אזי הילד שומע את הדברים בטבעיות, וכל כלי ההתנגדות שלו מורדמים. מדי פעם יושחל בתוכם נושא שהילד צריך בו שיפור, וכיון שעיניו ואזניו פקוחות, הוא יקלוט גם את המסר המסוים שחשוב לנו שהוא ישמע.

הרב יחיאל פליסקין - יו"ל ע"י ארגון 'שתולים - להצליח בחינוך'טל: 0527614899  

אם ברצונכם לקבל חוברות ומאמרים נוספים בעניני חינוך
הצטרפו לרשימת התפוצה של 'שתולים', בדוא"ל:  Ymp803@gmail.com 

להארות ותגובות בנושאי החוברת
ניתן לפנות ישירות למחבר
דוא"ל: Ymp803@gmail.com