כיצד נאהיב את התורה והמצוות על ילדינו- פרק טו

פרק טו. ושננתם לבניך

כיצד נאהיב את התורה והמצוות על ילדינו-  פרק טו
כיצד נאהיב את התורה והמצוות על ילדינו-  פרק טו

בס"ד


כיצד נאהיב את התורה והמצוות על ילדינו- מאת הרב יחיאל פליסקין (מחבר הספר שתולים בבית השם)


פרק טו. ושננתם לבניך

הכלי הראשון והבסיסי לחינוך הילד המתבגר, הוא הכלי העתיק והמקורי: ללמד את הבן תורה! כפי הציווי המקורי "ושננתם לבניך". מכיון שהילד גר אצלנו בבית, הרי המיקרופון בידינו, וביכלתנו לדבר הרבה דברי תורה! כל דבר תורה שהילד שומע בבית, כל סיפור צדיקים, כל מאמר חז"ל, כל ווארט, כל רעיון מוסרי, פירוש חסידי, כל פסק הלכה, הוא קולט וסופג והולך עם זה לכל מקום.
ישנם בחורים שמסתובבים בינינו ונראים לכאורה ריקנים מתוכן, אבל מי שנכנס לפנימיותם קולט שהם הולכים עם מזוודות מלאות וגדושות בכל התורה שלמדו בבית ובמוסדות הלימוד. אלא מה, זה מוחשך, מכוסה בקליפות, קשה להם ליישם בינתיים בגלל קשיים שונים שעוברים עליהם, אבל זה שם! וזה צץ ועולה בזמן הנכון. 
יתרה מכך, פעמים רבות ניתן להבחין מתוך היכרות עם בחור, כמה שעות ביום אבא שלו לומד. כל שעת לימוד יומית נוספת של האב, מקנה לבן הרבה יותר ידע תורני, השקפה נכונה, כי התורה שנלמדת ומושמעת בחלל הבית, משפיעה על הילד יותר ממה שאנחנו חושבים.
פעמים רבות נוכחתי בכך, כאשר לימדתי נערים שהיה נראה שאינם שייכים כלל לסגנון הבית שלהם, ולפעמים אף היו מלאי טרוניות על הוריהם, ומכל מקום להפתעתי היו מצטטים באזני הנהגות ואימרות מהאב והאם, מהסבים, מהאחים וכד'. פעמים שעמדה על קצה לשוני השאלה הלא-טקטית: 'הרי רק אתמול נאמת באזני נגד אביך שלדעתך טעה טעויות רבות, ועכשיו אתה מצטט אותו בכזה כבוד?...'. אך כמובן לא שאלתי זאת, והאמת היא שזו כלל לא שאלה. כלל הוא, כי התוכן החיובי של ההורים משפיע לטובה על הבנים, יהיה מצבם מה שיהיה.  
ולכן פשוט בכל הזדמנות כמו בסעודת שבת, בחגים, בטיולים, ובכל עת, צריך להמשיך לדבר דברי תורה. מה לומר? הכל! מבלי להיות 'בררנים': מאמרי חז"ל, מדרשים, סיפורי צדיקים, ווארטים על הפרשה, ווארטים על החגים, רעיונות מוסריים, פסקי הלכות, ועוד.

מכל מקום, כדי שדברי התורה אכן ישפיעו על בני הנוער, ולא יעוררו התנגדויות או ויכוחים, יש לשים לב לכמה נקודות, שיבוארו בפרקים הבאים.

הרב יחיאל פליסקין - יו"ל ע"י ארגון 'שתולים - להצליח בחינוך'טל: 0527671485  

אם ברצונכם לקבל חוברות ומאמרים נוספים בעניני חינוך
הצטרפו לרשימת התפוצה של 'שתולים', בדוא"ל:  Ymp803@gmail.com 

להארות ותגובות בנושאי החוברת
ניתן לפנות ישירות למחבר
דוא"ל: Ymp803@gmail.com